Dzisiaj poznaliśmy jak można ugotować budyń w domowych warunkach, wcale nie trzeba kupować gotowego w sklepie. Dobry budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju :). Po przełamaniu pierwszych lodów budyniem z prawdziwą wanilią nic nie stanie na przeszkodzie, by poeksperymentować z innymi smakami. Poniżej podajemy przepis:
Składniki na 3 porcje (lub 6 małych):
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować (można blenderem) z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i ulubionymi owocami.
Smacznego :)
* z braku domowego cukru z prawdziwą wanilią można dodać około 8 g cukru wanilinowego z torebki.