W obiektywie

Kulinarny czwartek - dyniowe babeczki (02.10.2014)

Tym razem piekliśmy muffiny dyniowe z dodatkiem cynamonu i jabłka. Szybkie w przygotowaniu, nie potrzeba nawet uruchamiać miksera. Muffiny są przepyszne, wilgotne, miękkie, dyniowo - jabłkowe. Polecamy wszystkim smakoszom :)

Składniki na 12 - 15 sztuk:

-250 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-3 łyżeczki cynamonu
-szczypta soli
-130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
-4 jajka
-200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
-200 g puree z dyni*
-1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
-cukier demerara - do posypania
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli. 

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :)

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie » OK, zamykam