W obiektywie

Kulinarny czwartek - budyń domowej roboty (31.07.2014)

Dzisiaj poznaliśmy jak można ugotować budyń w domowych warunkach, wcale nie trzeba kupować gotowego w sklepie. Dobry budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju :). Po przełamaniu pierwszych lodów budyniem z prawdziwą wanilią nic nie stanie na przeszkodzie, by poeksperymentować z innymi smakami. Poniżej podajemy przepis:

Składniki na 3 porcje (lub 6 małych):

2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować (można blenderem) z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.

Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i ulubionymi owocami.

Smacznego :)

* z braku domowego cukru z prawdziwą wanilią można dodać około 8 g cukru wanilinowego z torebki.

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie » OK, zamykam