W obiektywie

Kulinarny czwartek - kisiel jagodowy (07.08.2014)

Uwielbiamy wszelkie kaszki, ryże, kisiele, budynie, które tylko wystarczy wymieszać z wodą i można mieć naprawdę chwilę dla siebie ;).  Zrobienie takiej słodkości to  niewiele dłużej niż wymieszanie wszystkich składników, dlatego poniżej znajdziecie przepis na ciepły kubek domowego kisielu z naszego Przedszkola. Najlepiej  smakuje z mieszanki owoców leśnych, a konstystencję ma na tyle gęstą, że można go nazwać kisielem i na tyle jednak płynną, że doskonale udaje kupny :) Poniżej przepis dla smakoszy:

Skladniki na 1 kubek:

  • pół szklanki jagód (lub innych owoców)
  • pół szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki cukru (do smaku)
  • 1 lub 2 płaskie łyżeczka mąki ziemniaczanej (w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mniej gęsty)
  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny

W garnuszku wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny i wodą (część wody zachować). Zagotować.

Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i rozrobić. Wlać do zagotowanej wody z jagodami i szybko wymieszać, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund.

Smacznego :)

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie » OK, zamykam